CSW Practice Exam – 04/11

Some work to do still!

Your score: 66%


1. Which of the following is not a commune appellation in the Médoc?
Answer: Fleurie
Correct!
2. The process by which sugars are broken down by the grapevine and used as energy is called:
Answer: Respiration
Correct!
3. Which of the following Prädikat levels may be vinified dry?
Answer: Beerenauslese
Incorrect
Go to the “Germany and Austria” lesson to find the correct answer
4. What is Leaf Roll?
Answer: A virus that attacks the grape vine
Correct!
5. Which of the following AVAs is located in Sonoma County?
Answer: Wild Horse Valley

Incorrect
Go to the “Wines of USA” lesson to find the answer
6. Who is the man responsible for creating the “Balanced Vine” theory?
Answer: Richard Smart
Correct!
7. Humans are most sensitive to which taste?
Answer: Sweet
Incorrect

Go to “Wine Tasting and Wine Etiquette” to find the correct answer
8. Which of the following wine regions is located in New Zealand?
Answer: Worcester
Incorrect

Go to the “New Zealand” lesson to find the answer
9. What is the most aldehydic wine in the world?
Answer: Sherry
Correct!
10. How many different grape varieties are allowed in Châteauneuf-du-Pape?
Answer: 13
Correct!
11. Where is Monthelie located?
Answer: Mâconnais
Incorrect

12. Which of the following Italian wine regions is located furthest north?
Answer: Latium
Correct!
13. At what point does the vine usually produce its first commercial crop?
Answer: In its third year
Correct!
14. Which of the following is not a subregion of the Chianti DOCG?
Answer: Montalbano
Incorrect

Go to the “Italy” lesson to find the answer
15. The correct term for dead yeast cells and other solids precipitated during fermentation and aging in casks is:
Answer: Lees
Correct!
16. Wine is mostly comprised of
Answer: Water
Correct!
17. What chemical compound is responsible for the smell of garlic or onions in a wine?
Answer: Hydrogen sulfide
Incorrect

Go to the “Wine Tasting and Wine Etiquette” lesson to find the correct answer
18. Where is the wine region of Mendoza located?
Answer: Chile
Incorrect

Go to the “Chile and Argentina” lesson to find the answer
19. Australia’s place of origin system is known by
Answer: GI’s
Correct!
20. A high acid white with aromas of peach, honeysuckle, apricot and slate is most probably
Answer: Gewürztraminer
Incorrect

Go to the “Varietals” lesson to find the correct answer
21. Which of the following wine regions is located in the state of South Australia?
Answer: Barossa Valley, Coonawarra, and Padthaway
Correct!
22. Which of the following is not one of the subregions of Rioja?
Answer: Rioja Classico
Correct!
23. The primary alcohol in wine is:
Answer: Ethanol
Correct!
24. Which of the following is not a sweet white wine?
Answer: Bourgeuil
Correct!
25. Most German vineyards are located near rivers or lakes primarily because:
Answer: The water moderates the climate and helps ripen the grapes.
Correct!
26. Which of the following is not one of the crus of Beaujolais?
Answer: Régnié
Incorrect
27. Which of the following wine regions is located in South Africa?
Answer: Stellenbosch
Correct!
28. The smallest amount of residual sugar that 50 percent of the population can recognize in a wine (the average recognition threshold) is:
Answer: 1.0 percent
Correct!
29. Which of the following steps is not normally performed in white wine production?
Answer: Skin Contact
Correct!
30. What is the only French AOC that is allowed to designate its wines by varietal?
Answer: Alsace
Correct!
31. Which of the following sugars is not found in grapes?
Answer: Xylose
Incorrect

Go to the “Chemistry” lesson to find the correct answer
32. What are the four categories of place of origin for quality wine in Germany, in order from largest to smallest?
Answer: Bereich, Anbaugebiet, Einzellage, Grosslage
Incorrect
Go to the “Germany and Austria” lesson to find the correct answer
33. Most of the vineyard acreage in Argentina is located:
Answer: In the west in the foothills of the Andes
Correct!
34. Which of the following appellations does not produce red wine?
Answer: St.-Peray
Correct!
35. The longest-aged and highest-quality grade of Marsala is:
Answer: Vergine Stravecchio Riserva
Correct!
36. What are the two primary white grapes in Bordeaux?
Answer: Chenin Blanc and Sauvignon Blanc
Incorrect
Go to the “France” section to find the correct answer
37. Which of the following AVAs has the hottest climate?
Answer: Paso Robles
Correct!
38. What are the three acids found in grapes?
Answer: Tartaric, malic, lactic
Incorrect

Go to the “Chemistry” lesson to find the correct answer
39. Which of the following wines is least likely to smell “corked”?
Answer: A wine with a screw cap
Correct!
40. Which of the following is not a reason SO2 is added to grape must?
Answer: To break down cellulose and speed up fermentation and color extraction
Correct!
41. Which of the following is one of the levels of the Portuguese quality pyramid?
Answer: Vinho controllada
Incorrect

Go to the “Portugal” lesson to find the answer
42. In addition to Pinot Noir and Chardonnay, the third authorized grape variety for Champagne production is:
Answer: Pinot Meunier
Correct!
43. The most widely planted white and red grapes in the state of Washington are:
Answer: Chardonnay and Merlot
Correct!
44. Which of the following lists Austrian Prädikatswein levels in increasing order by must weight?
Answer: Spätlese, Auslese, Trockenbeerenauslese, Ausbruch
Incorrect

Go to the “Germany and Austria” lesson to find the correct answer
45. What is the liqueur de tirage?
Answer: A blend of yeast and sugar
Correct!
46. How much wine is in a jeroboam?
Answer: Six bottles
Incorrect
Go to the “Winemaking” module to find the answer
47. Which of the following grape varieties is not grown in Burgundy?
Answer: Melon de Bourgogne
Correct!
48. Edelfäule is:
Answer: A synonym for Riesling used in the Rheingau
Incorrect

49. The “black wines” of Cahors are made from:
Answer: Tannat
Incorrect
50. Emilia-Romagna is known best for which wine product?
Answer: Prosecco
Incorrect
51. Which of the following is located in the South of France?
Answer: Minervois
Correct!
52. Legs or tears on the inside of the glass after swirling a dry wine indicate:
Answer: High alcohol
Correct!
53. What are the three principle grape varieties in Spanish sparkling wine?
Answer: Xarel-lo, Macabeo, Parellada
Correct!
54. Sherry from Jerez de la Frontera:
Answer: Is always dry when fortified but may be bottled dry or sweet
Correct!
55. DNA typing has determined that the ancestor to U. S. Zinfandel is a grape known as
Answer: Crljenak
Correct!
56. Which of the following is not in Sonoma County?
Answer: Russian River Valley
Incorrect

Go to the “Wines of USA” lesson to find the answer
57. Syrah is a cross between
Answer: Dureza and Mondeuse Blanche
Correct!
58. What three grapes comprise Bardolino?
Answer: Molinara, Garganega, Verduzzo
Incorrect
59. Which of the following shows the correct progression during the grapevine’s annual cycle?
Answer: Budbreak, flowering, berry set, veraison, harvest
Correct!
60. What is a synonym for Chenin Blanc in South Africa?
Answer: Steen
Correct!
61. What is the most widely planted grape variety in New Zealand?
Answer: Sauvignon Blanc
Correct!
Go to the “New Zealand” lesson to find the answer
62. What are the four levels of quality for wine in France, in order from highest to lowest?
Answer: AOC, VDQS, vin de pays, vin de table
Correct!
63. Which of the following wine regions is located in Chile?
Answer: Rapel Valley
Correct!
64. Name the wine and the corresponding region that is incorrectly paired.
Answer: Gavi; Piedmont
Incorrect

65. All of the following AVAs are in the South Coast AVA except:
Answer: Lodi
Correct!
66. Catarratto, Grillo and Inzolia used to produce what fortified wine?
Answer: Marsala
Correct!
67. In order to remove tartrates from a wine before bottling, a winemaker will
Answer: Cold stabilize
Correct!
68. Carbonic maceration refers to
Answer: Whole berry fermentation
Correct!
69. The Los Carneros AVA is best known for which varietal wine?
Answer: Pinot Noir
Correct!
70. Which of the following grape varieties is not grown in Alsace?
Answer: Cabernet Franc
Correct!
71. What is Cava?
Answer: The Spanish term for sparkling wine
Correct!
72. A fat, buttery white wine with aromas of apple, vanilla, and caramel is most likely
Answer: Chardonnay
Correct!
73. How many alcoholic fermentations does a sparkling wine undergo if it is made in the traditional method or classic method?
Answer: Two
Correct!
74. What is a solera?
Answer: A set of casks arranged in tiers representing one type of sherry from many different vintages
Correct!
Go to the “Winemaking” lesson to find the answer
75. Which of the following has the least ability to retain water in the soil?
Answer: Sand
Correct!
76. A tannic, high acid red with aromas of roses and tar is most likely
Answer: Nebbiolo
Correct!
77. What are phenolic compounds?
Answer: Pigments and tannins
Correct!
78. When did Prohibition end in the USA?
Answer: 1933
Correct!
79. How many grape varieties can be used in the production of port?
Answer: More than 80
Correct!
80. What wine is known as “The Barolo of the South”?
Answer: Primitivo
Incorrect
81. The Sierra Foothills of California is famous for what grape variety?
Answer: Zinfandel
Correct!
82. Which of the following is a hybrid grape variety?
Answer: Müller-Thurgau
Incorrect

Go to the “Viticulture” lesson to find the correct answer
83. All of the following places are associated with Port production and the Port trade except:
Answer: Baixo Corgo
Incorrect

Go to the “Portugal” and “Winemaking” modules to find the answer
84. In Bordeaux, Cabernet Sauvignon is most prevalent in:
Answer: The Médoc
Correct!
85. How many grape varieties are allowed into the red Bordeaux blend?
Answer: Five
Correct!
86. How many aromas can humans be trained to identify?
Answer: 10,000
Incorrect

Go to “Wine Tasting and Wine Etiquette” to find the correct answer
87. What chemical compound is responsible for a vinegar aroma found in wine?
Answer: Acetic Acid
Correct!
88. Which county is not part of the North Coast super-AVA?
Answer: Napa
Incorrect

Go to the “Wines of USA” lesson to find the answer
89. What is a colheita port?
Answer: A vintage-character ruby
Incorrect

Go to the “Winemaking” lesson to find the answer
90. Which of the following is not a significant soil nutrient required by grapevines?
Answer: Potassium
Incorrect
Go to the “Viticulture” lesson to find the correct answer
91. What German wine region is best known for its red wines?
Answer: Franken
Incorrect

Go to the “Germany and Austria” lesson to find the correct answer
92. Which of the following has the highest alcohol content in the bottle?
Answer: Amontillado
Incorrect
Go to the “Winemaking” lesson to find the answer
93. Rémuage is the French term for:
Answer: Removal of dead yeast cells by freezing them in a plug of frozen wine in neck of the bottle and opening the temporary closure
Incorrect

Go to the “Winemaking” lesson to find the correct answer
94. If a U.S. wine bottle carries a vineyard designation, by law what minimum percentage of the wine in the bottle must hail from the named vineyard?
Answer: 85%
Incorrect

Go to the “Label Reading” lesson to find the answer
95. What grape forms the backbone of the red blends of the Southern Rhone?
Answer: Grenache
Correct!
96. What is the name of the mountain range that separates Chile from Argentina?
Answer: The Andes
Correct!
97. The Central Valley of California is responsible for approximately what percentage of California’s total grape acreage?
Answer: 55%
Correct!
98. Which of the following acids is most prevalent in wine?
Answer: Tartaric
Correct!
99. A high acid red with aromas of dried cherry, sun-baked earth and dried orange peel is most likely
Answer: Sangiovese
Correct!
100. Sugar can be legally added to a must pre-fermentation in some wine regions in order to
Answer: Boost the final alcohol level of the finished wine
Correct!

About these ads

One Response

  1. Is this exam an old one that was actually administered or one that you suggest for study and how do I obtain the original answer choices for the questions.Thany you.
    G.White

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: